Annem, yaptığı ve bana öğrettiği böreklerde asla maya kullanmaz. Dolayısıyla böreği çıtır çıtır ve kat kat olur... bir sonraki gün de de yumuşacık kalır.
Gelelim tarifine....
Açma börek yaparken pek ölçü kullanmıyorum. Misafir sayısına göre un miktarını azaltıp çoğaltıyorum.
2 fırın tepsisi börek için malzemeler :
- 750 gr. Un
- 1 çorba kaşığı tuz
- 1/2 kahve fincanı sirke
- ılık su
- 250 gr. margarin veya tereyağ
- 1 su bardağı sıvıyağı
- açmak için nişasta
- 2 yumurta
- Çörekotu
- Bir kabın içinde unu tuz ile karıştırın. Sirkeyi ilave edin daha sonra ılık su ile çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
- Ben çok büyük açamadığımdan küçük pazılar ayırıyorum, siz arzunuza göre küçük pazılar ayırın ve 15-20 dk. üzerini nemli bez ile örterek hamurlarınızı dinlendirin.
- Margarin veya tereyağını kısık ateşte eritin, sıvıyağı katın.
- Bir pazıyı alın ve Un+ Nişasta karışımı ile açabildiğiniz kadar açın. Baklava yufkası kadar ince olmasa da çok ta kalın olmamalı.
- Erimiş yağdan tüm yufkaya sürün. Bohça gibi üstüste gelecek şekilde ve aralarını yağlayarak katlayın.
- Elde etmiş olduğunuz kare parçayı rulo yapın. Buzdolabına kaldırın.
- Tüm pazılarınızı bu şekilde hazirlayın ve üstlerini streçle kapatıp 1 gece buzdolabında bekletin.
- Ertesi gün pişireceğiniz zaman bir rulodan başlayın. 2 parmak genişliğinde eşit parçalara bölün.
- Elinizle biraz açın,minik dikdörtgen bir parça elde edeceksiniz. Arasına arzu ettiğiniz malzemeyi koyun (Ben beyaz peynir koydum) Katlayın ve tepsiye dizin.
- Yumurtanın sarılarını ayırın. Çırpın ve böreklerin üzerine sürün, arzu ederseniz çörekotu ile süsleyin ve 180 C de kızarana kadar pişirin.
* Yumurtanın aklarını bezay peynirin içine katın, peynirin pişerken akmasın
engelleyecektir.
* Börekler pişerken inanılmaz yağ salıyor tepsiye. Bu siyi korkutmasın, fırından
çıkardığınız anda kendini çekiyor.
Eline saglik, acma borek farki fotografa bakinca hemen belli oluyor.
YanıtlaSilIffet
Elde açma börek gibisi varmı, çok güzel olmuş tel tel görünüyor. Bende yapıyorum ama nışasta kullanmıyorum. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilAnnemde böyle elde çevire çevire açar, çarşafta açar harikalar walla :)) seninkinin görüntüsüde iştah açıcı resmen ellerine sağlık
YanıtlaSilHarika olduğu her halinden belli..:)
YanıtlaSilAlman pastanızı bir kez daha denedim(yayınladım),tadı nefisti tarif için teşekkürler
sevgiler
Zehracim olmadi ama.Simdi bu sabah sabah olurmu?
YanıtlaSilVallahi heveslendirdin beni.Hafta sonu yapsam mi acaba?
Peynirli olusuda ayri güzel.Bu havada kim yikiyacak onca ispanagi?
Iffetcigim cok tesekkür ederim....
YanıtlaSilsevgili sevim, nisasta sanirim biraz daha tel tel omasini sagliyor...sevgiler
Burcucugum, hele anne elinden cikan böregin tadi bir baska degilmi?
Sevgili Rumma,cok sevindim memnun kalmana,sevgiler
Serapcigim dene mutlaka, anlatimi uzun ama yapimi kolay.Bu haftasonu bende yapacagim...sevgiler
Mmmm.. Ellerine saglik canim benim,... Var mi elde acilan börak gibisi... Ne de güzel kokar o hamur... Güzel yorumuna tesekkür ediyor, ben de sana mutlu, huzurlu bir hafta sonu diliyorum.... Sevgiler.
YanıtlaSilZehracığım ellerine sağlık kıyır kı
YanıtlaSilyır olmuş böreğin.Sirke sayesinde sanırım böyle oluyor.Çünkü sirke ile yaptığım kurabiyelerde kıyır kı
yır oluyor çok öpüyorum...
Merhaba sevgili Eya, bloguma yapmis oldugun güzel yorumlarin icin tesk. ederim..Seninde gercekten cok hos fotograflariyla birlikte nefis pastalarin var..
YanıtlaSilGüzel paylasimlarda bulusmak üzere sevgilerimi birakiyorum..(Favori listemdesin)
Cali
Eya'cim,
YanıtlaSilbayildim, valla imreniyorum böyle börek acabilenlere, bak dur bakim birde bu tarifin ölcüleriyle genis bir zamaninda bende deneyeyim, belki basarili olurum:))
Acma böregin icin ellerine saglik diyorum canim.
Sana ve ailene güzel bir bir hafta sonu tatili diliyorum ve kocaman öpüyorum.
İnanamıyorum sana bu ne güzellik. Eğer birgün hazır yufkayla yapmayacağım bir börek yapmak istersem bakacağım tarif olacak:))
YanıtlaSilSevgiler...
vay vay vay Zehra hanim bakiyorumda yufkalar acilmis.Cokda güzel olmus:))Elcagizlarina saglik arkadasim:))Kim demis baklava acamaz diye.Bu böregi acan baklavaninda üstesinden gelir.:))
YanıtlaSilBecerikli arkadasim benim.
Canim öpüyorum seni
sevgilerle.
zehram banada annemden mirazdir acma börekler ama zorda kalmadikca hazir
YanıtlaSilyufka bende kullanmiyorum ama anlasmamizi unutma!! ben sana börek sen bana seker hamurlu pasta :))
ellerine saglik
ayrica o güzel dileklerin icinde cok tesekkür ederim sevgiler
Zehra hanim,
YanıtlaSilbana yazmis oldugunuz maili bu gün okudum.Fakat size mail yoluyla cevap yazamadim. Nedendir bilmiyorum ama mail atma da bilgisayarimdan kaynaklanan bir sorun yasiyorum.Onun icin cavabimi burdan yolluyorum umarim sizin icin bir mahsuru yoktur.
Öncelikle nezaketinizden dolayi size hayran kaldim.
Ben size siparis verirken kendim biraz cekinirek sormustum.Büyük bir siparis oldugu icin zorlugunun farkindaydim.
Bu yüzden müsterih olun. Benim size kirilmam söz konusu bile olamaz.
Biz söyle bir cözüm bulduk 15 kadin birlesip cesitli kurabiyeler yapicaz. Her masaya, süsledigimiz kavanozlarin icine kurabiyelerimizi koyup öyle sunacagiz. Pastamizi da Konditorei da yaptiricaz.
Belki kurabiyelerimiz sizinkiler kadar güzel olmayabilir ama artik idare ederiz :)
Size ilginizden ötürü tekrar tesekkür ediyorum ve eminim imkaniniz olsaydi yapardiniz.Hic süphem yok.
Sevgiler
Sayın hanımefendi,şimdi Nuray
YanıtlaSilhanımın zarif sağlıklı salata ve
makarnasından sonra tesadüfen yolum
buraya düştü.
Sizin pastalarınızında Nuray hanımınkileri aratmayacağını düşündüm.
Ayrıca,Almanya fotoğraflarınızı
gördüm.Çok zarif bir hanımefendi
olduğunuz kanısıyla size ve eşinize
sevgi ve saygılarımı arz ederim.
Saygılarımla,
Ahhh ahh bu ne güzel bir börek,el açması gibi var mı.. enfes olmuştur eminim...
YanıtlaSilellerine sağlık..
Sevgiler..
Zehra'cığım,
YanıtlaSilBörek açtıktan sonra baklavalık yufkayı da açacağını düşünüyorum. Sen yeter ki iste.
Ne zamandır benim de canım evde açma börek istiyor, bakalım ne zaman kısmet olacak.Veya ben sadece burdan fotoğraflara bakarak yemiş gibi mi hissedeyim kendimi.
Ellerine sağlık, güzel bir hafta diliyorum.
Bu böreği kesin yapmamlazım harika görünüyor. Ellerinize sağlık en kısa sürede deneyip bloğumda yayınlayacağım. Bende beklerim sevgiler...
YanıtlaSilSevgili Zehra, ellerine kollarına sağlık.. Poğaça hamuru yoğurmak dışında hamur açmak konusunda hiç tecrübem olmadı, gözümü çok korkutuyor.. Böreğin enfes görünüyor, çıtır çıtır ve kat kat, offff.. Afiyetler olsun!
YanıtlaSilElinize sağlık.Börek mükemmel görünüyor. En kısa zamanda denemek istiyorum ama bir yere kafam takıldı. Ruloları dolaptan çıkarıp 2 parmak genişliğinde kesin demişsiniz ya. Rulo halindeyken mi keseceğiz yoksa ruloyu açıp kare şeklindeyken mi keseceğiz.Kafam karıştı. Burayı biraz açarmısınız? Şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilAysel Hn. merhaba...buzdolabindan rulaolari cikarip kesin, sonra kestiginiz parcalari acip börek olarak kullanin...kolayliklar dilerim..
YanıtlaSilzehra