Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

4.02.2010

AÇMA BÖREK

börek1

Kendimi bildim bileli anneciğimin mutfağından börekler hep el açması olarak çıkardı. Onca yaşına rağmen de hala öyle, çok zorda kalmadıkça hazır yufka kullanmaz. Ben maalesef onun kadar becerikli değilim. Tabii günümüz şartlarının da etkisiyle doğal olarak daha pratiklik anlamında ara ara hazır yufkaya başvuruyorum. Ama zamanım varsa da en sevdiğim uğraşılardan biri de açma börek. Her ne kadar baklava yufkası açmayı henüz beceremiyorsam da çarşafta kol böreği, alt üst böreği gibi annemden miras tariflerin yanı sıra bu böreği de yapmayı çok seviyorum. Bir gün öncesinden hamurunu hazırlayıp buzdolabına koyabildiğimden, ertesi gün ikramdan 1 saat önce fırına sürmem yeterli oluyor misafirlerime sıcak taze açma börek ikramı için.

börek

Annem, yaptığı ve bana öğrettiği böreklerde asla maya kullanmaz. Dolayısıyla böreği çıtır çıtır ve kat kat olur... bir sonraki gün de de yumuşacık kalır.

Gelelim tarifine....

Açma börek yaparken pek ölçü kullanmıyorum. Misafir sayısına göre un miktarını azaltıp çoğaltıyorum.

2 fırın tepsisi börek için malzemeler :

  • 750 gr. Un
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1/2 kahve fincanı sirke
  • ılık su
  • 250 gr. margarin veya tereyağ
  • 1 su bardağı sıvıyağı
  • açmak için nişasta
  • 2 yumurta
  • Çörekotu
Yapılış aşamaları :

  1. Bir kabın içinde unu tuz ile karıştırın. Sirkeyi ilave edin daha sonra ılık su ile çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
  2. Ben çok büyük açamadığımdan küçük pazılar ayırıyorum, siz arzunuza göre küçük pazılar ayırın ve 15-20 dk. üzerini nemli bez ile örterek hamurlarınızı dinlendirin.
  3. Margarin veya tereyağını kısık ateşte eritin, sıvıyağı katın.
  4. Bir pazıyı alın ve Un+ Nişasta karışımı ile açabildiğiniz kadar açın. Baklava yufkası kadar ince olmasa da çok ta kalın olmamalı.
  5. Erimiş yağdan tüm yufkaya sürün. Bohça gibi üstüste gelecek şekilde ve aralarını yağlayarak katlayın.
  6. Elde etmiş olduğunuz kare parçayı rulo yapın. Buzdolabına kaldırın.
  7. Tüm pazılarınızı bu şekilde hazirlayın ve üstlerini streçle kapatıp 1 gece buzdolabında bekletin.
  8. Ertesi gün pişireceğiniz zaman bir rulodan başlayın. 2 parmak genişliğinde eşit parçalara bölün.
  9. Elinizle biraz açın,minik dikdörtgen bir parça elde edeceksiniz. Arasına arzu ettiğiniz malzemeyi koyun (Ben beyaz peynir koydum) Katlayın ve tepsiye dizin.
  10. Yumurtanın sarılarını ayırın. Çırpın ve böreklerin üzerine sürün, arzu ederseniz çörekotu ile süsleyin ve 180 C de kızarana kadar pişirin.

* Yumurtanın aklarını bezay peynirin içine katın, peynirin pişerken akmasın
engelleyecektir.
* Börekler pişerken inanılmaz yağ salıyor tepsiye. Bu siyi korkutmasın, fırından
çıkardığınız anda kendini çekiyor.

21 yorum:

  1. Eline saglik, acma borek farki fotografa bakinca hemen belli oluyor.
    Iffet

    YanıtlayınSil
  2. Elde açma börek gibisi varmı, çok güzel olmuş tel tel görünüyor. Bende yapıyorum ama nışasta kullanmıyorum. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlayınSil
  3. Annemde böyle elde çevire çevire açar, çarşafta açar harikalar walla :)) seninkinin görüntüsüde iştah açıcı resmen ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  4. Harika olduğu her halinden belli..:)

    Alman pastanızı bir kez daha denedim(yayınladım),tadı nefisti tarif için teşekkürler


    sevgiler

    YanıtlayınSil
  5. Zehracim olmadi ama.Simdi bu sabah sabah olurmu?
    Vallahi heveslendirdin beni.Hafta sonu yapsam mi acaba?
    Peynirli olusuda ayri güzel.Bu havada kim yikiyacak onca ispanagi?

    YanıtlayınSil
  6. Iffetcigim cok tesekkür ederim....

    sevgili sevim, nisasta sanirim biraz daha tel tel omasini sagliyor...sevgiler

    Burcucugum, hele anne elinden cikan böregin tadi bir baska degilmi?

    Sevgili Rumma,cok sevindim memnun kalmana,sevgiler

    Serapcigim dene mutlaka, anlatimi uzun ama yapimi kolay.Bu haftasonu bende yapacagim...sevgiler

    YanıtlayınSil
  7. Mmmm.. Ellerine saglik canim benim,... Var mi elde acilan börak gibisi... Ne de güzel kokar o hamur... Güzel yorumuna tesekkür ediyor, ben de sana mutlu, huzurlu bir hafta sonu diliyorum.... Sevgiler.

    YanıtlayınSil
  8. Zehracığım ellerine sağlık kıyır kı
    yır olmuş böreğin.Sirke sayesinde sanırım böyle oluyor.Çünkü sirke ile yaptığım kurabiyelerde kıyır kı
    yır oluyor çok öpüyorum...

    YanıtlayınSil
  9. Merhaba sevgili Eya, bloguma yapmis oldugun güzel yorumlarin icin tesk. ederim..Seninde gercekten cok hos fotograflariyla birlikte nefis pastalarin var..
    Güzel paylasimlarda bulusmak üzere sevgilerimi birakiyorum..(Favori listemdesin)
    Cali

    YanıtlayınSil
  10. Eya'cim,
    bayildim, valla imreniyorum böyle börek acabilenlere, bak dur bakim birde bu tarifin ölcüleriyle genis bir zamaninda bende deneyeyim, belki basarili olurum:))

    Acma böregin icin ellerine saglik diyorum canim.

    Sana ve ailene güzel bir bir hafta sonu tatili diliyorum ve kocaman öpüyorum.

    YanıtlayınSil
  11. İnanamıyorum sana bu ne güzellik. Eğer birgün hazır yufkayla yapmayacağım bir börek yapmak istersem bakacağım tarif olacak:))

    Sevgiler...

    YanıtlayınSil
  12. vay vay vay Zehra hanim bakiyorumda yufkalar acilmis.Cokda güzel olmus:))Elcagizlarina saglik arkadasim:))Kim demis baklava acamaz diye.Bu böregi acan baklavaninda üstesinden gelir.:))
    Becerikli arkadasim benim.
    Canim öpüyorum seni
    sevgilerle.

    YanıtlayınSil
  13. zehram banada annemden mirazdir acma börekler ama zorda kalmadikca hazir
    yufka bende kullanmiyorum ama anlasmamizi unutma!! ben sana börek sen bana seker hamurlu pasta :))
    ellerine saglik

    ayrica o güzel dileklerin icinde cok tesekkür ederim sevgiler

    YanıtlayınSil
  14. Zehra hanim,
    bana yazmis oldugunuz maili bu gün okudum.Fakat size mail yoluyla cevap yazamadim. Nedendir bilmiyorum ama mail atma da bilgisayarimdan kaynaklanan bir sorun yasiyorum.Onun icin cavabimi burdan yolluyorum umarim sizin icin bir mahsuru yoktur.

    Öncelikle nezaketinizden dolayi size hayran kaldim.

    Ben size siparis verirken kendim biraz cekinirek sormustum.Büyük bir siparis oldugu icin zorlugunun farkindaydim.
    Bu yüzden müsterih olun. Benim size kirilmam söz konusu bile olamaz.

    Biz söyle bir cözüm bulduk 15 kadin birlesip cesitli kurabiyeler yapicaz. Her masaya, süsledigimiz kavanozlarin icine kurabiyelerimizi koyup öyle sunacagiz. Pastamizi da Konditorei da yaptiricaz.
    Belki kurabiyelerimiz sizinkiler kadar güzel olmayabilir ama artik idare ederiz :)

    Size ilginizden ötürü tekrar tesekkür ediyorum ve eminim imkaniniz olsaydi yapardiniz.Hic süphem yok.

    Sevgiler

    YanıtlayınSil
  15. Sayın hanımefendi,şimdi Nuray
    hanımın zarif sağlıklı salata ve
    makarnasından sonra tesadüfen yolum
    buraya düştü.

    Sizin pastalarınızında Nuray hanımınkileri aratmayacağını düşündüm.

    Ayrıca,Almanya fotoğraflarınızı
    gördüm.Çok zarif bir hanımefendi
    olduğunuz kanısıyla size ve eşinize
    sevgi ve saygılarımı arz ederim.

    Saygılarımla,

    YanıtlayınSil
  16. Ahhh ahh bu ne güzel bir börek,el açması gibi var mı.. enfes olmuştur eminim...
    ellerine sağlık..
    Sevgiler..

    YanıtlayınSil
  17. Zehra'cığım,
    Börek açtıktan sonra baklavalık yufkayı da açacağını düşünüyorum. Sen yeter ki iste.
    Ne zamandır benim de canım evde açma börek istiyor, bakalım ne zaman kısmet olacak.Veya ben sadece burdan fotoğraflara bakarak yemiş gibi mi hissedeyim kendimi.
    Ellerine sağlık, güzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlayınSil
  18. Bu böreği kesin yapmamlazım harika görünüyor. Ellerinize sağlık en kısa sürede deneyip bloğumda yayınlayacağım. Bende beklerim sevgiler...

    YanıtlayınSil
  19. Sevgili Zehra, ellerine kollarına sağlık.. Poğaça hamuru yoğurmak dışında hamur açmak konusunda hiç tecrübem olmadı, gözümü çok korkutuyor.. Böreğin enfes görünüyor, çıtır çıtır ve kat kat, offff.. Afiyetler olsun!

    YanıtlayınSil
  20. Elinize sağlık.Börek mükemmel görünüyor. En kısa zamanda denemek istiyorum ama bir yere kafam takıldı. Ruloları dolaptan çıkarıp 2 parmak genişliğinde kesin demişsiniz ya. Rulo halindeyken mi keseceğiz yoksa ruloyu açıp kare şeklindeyken mi keseceğiz.Kafam karıştı. Burayı biraz açarmısınız? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlayınSil
  21. Aysel Hn. merhaba...buzdolabindan rulaolari cikarip kesin, sonra kestiginiz parcalari acip börek olarak kullanin...kolayliklar dilerim..

    zehra

    YanıtlayınSil

Vakit ayırıp uğradığınız,iki satır yazdığınız için gönülden teşekkür ediyorum. Çok değerli yorumlarınız ile Eya varolmakta...sevgiyle kalın