Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

10.08.2011

ŞİKEMPERVER ÇORBASI

sikemperver 
Pınar Altuğ' nun '' Pınar' ın Mutfağından '' adlı yemek kitabindan seçtiğim...adı çok hoşuma giden değişik lezzette bir çorba...
Malzemeler :
  • 1 su bardağı erişte
  • 2 adet havuç
  • 4 adet küçük patates
  • 1 adet soğan
  • 1/2 küçük lahana
  • 2 çorba kaşığı salça
  • 1 demet dereotu
  • 4 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 8 su bardağı et suyu
  • tuz, karabiber
www2 
Yapılış aşamaları :
  1. Bir tencereye sıvıyağı koyun.Küçük doğranmış soğanı ilave edin
  2. Pembeleşinceye kadar kavurun.
  3. Küçük küp küp doğranmış havuç ve dövülmüş sarımsağı ekleyip kavurmaya devam edin.
  4. Patatesi minik küp küp doğrayıp ekleyin. Salçayı ekleyin. 
  5. Et suyunu ekleyip havuç ve patateslerin biraz yumuşamasını sağlayın. 
  6. Tam pişmeden ince doğranmış lahanayı ve erişteyi ekleyin.Tuz ve karabiber ekleyin. 
  7. Sebzeler ve Erişte yumuşayana kadar pişirin. Servis ederken taze dereotu ile süsleyin.
www1
* Ben burada genelde ''Spitzkohl'  diye adlandırılan lahana cinsini kullanıyorum.Dolma da olsun veya başka yemeklerde daha leziz,yaprakları büyük ve çabuk pişme özelliğine sahip olduğundan bu çeşidi taviye edebilirim...
* Bu çorbada malzeme miktarında, kendinize göre oynama yapabilirsiniz. Mesela ben suyu göz kararı ekledim.
kapuska 
 İki kişi olunca yemek yaparken melzeme miktarını da azaltıyorum. Ama bazen yine de artıyor,dolayısıyla kalan malzemeyi de değerlendirmem gerekebiliyor. Bu çorbada da Lahana' nı yarısını kullanınca kalan yarısını çok sevdiğim kapuska ile değerlendirdim. Ama bir değişiklik yaparak elimdeki haşlanmış mercimeği de kullanarak.Iki malzeme birbirine çok yakıştı, sağlıklı ve besleyici de bir yemek oldu.
Kapuska için :
Soğanı yemeklik doğrayıp salça ile birlikte kavurun. İnce doğranmış lahanayı ekleyin. Üzerine su ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyin.Pişmeye bırakın. Lahanalar yumuşayınca haşlanmış mercimekleri ekleyip altını kapatın.Ben biraz acı biber salçası kullanmayı tercih ediyorum, hafif acı daha lezzetli oluyor bize göre... 
www
1 ana malzeme ile 2 seçenek !

18 yorum:

  1. zehracim ellerine saglik. ramazanda ozellikle degisik corbalar araniyor. kabuskayida cok severim maalesef cocuklar yuzunden cok yapamiyorum . annem kapuska yapinca icine kirmizi kuru acibiberler vardir daliyla satilir onlardan atardi bayilirdim. ama mercimeklisini hic denemedim degisik bir tarif olmus. elllerine saglik.

    YanıtlaSil
  2. Canım bir taşla iki kuş vurmuşsun daha ne olsun :) çorbanın içeriği şahane,eminim çok lezzetli olmuştur.. Lahana denince aklıma şu meşhur zayıflama çorbaları geliyor :) ama bunun içindeki malzemeler besleyici ve leziz..
    Ellerine sağlık.. Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  3. Hayatımda ilk defa böyle bir çorba duydum desem?
    Gerçekten dediğiniz gibi ismi çok ilginç dikkat çekici,ellerinize sağlık muhakkak denenmeli.

    YanıtlaSil
  4. Çorba tarifi çok güzel.Ellerinize sağlık.Her iki yemeğinizde güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglık Zehra1 gerçekten nefis bir yemek.Şikenperver çorbasını duymuştum fakat hıc yemedım.Kapuskayı cok severım mercımeklede denıyecegım..
    sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  6. Hem yemekler hem fotoğraflar harika... özellikle son ikili:)
    Gerçi ne yalan söyliyeyim bu iki tarifi biri yapsa hapır küpür yerim ama bizim evde yapılması, son 2 yıldır taze fasulye bile yapılmadığından, biraz acayip olur:)

    YanıtlaSil
  7. Geçen akşam Taksimde kitapçıda kitapları karıştırırken rastladım bu isme. ve bir çok farklı isimli tarife. Ellerine sağlık canım. Çok besleyici

    YanıtlaSil
  8. çorbaya bayıldım zaten erişte işin içine girince bayılıyorum ben yemeğe mercimek de iyi fikir...

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık iki tarif de harika olmuş hayırlı Ramazanlar sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Zehra'cığımmm;
    Canımın içi...
    Ne zamandır ziyaret edememiştim seni, bugün geldim ve yine her zaman olduğu gibi ekrana yapıştım :))
    Zaten her zaman tariflerini, pastalarını fotoğraflarını bayılarak takip ederim biliyorsun.
    Ama son zamanlarda sana ne olmuş arkadaşım!!
    Fotoğraflarının her biri bir sanat eseri. Hepsi de çerçeveletip mutfak duvarına asmalık...
    Bayıldım bayıldım!!
    Üzerine bir de tatlı sohbetin, nefis tariflerin eklenmiş blog tadından yenmez olmuş!
    Kocaman bir maşallah diyorum vallahi :)
    Öpüyorum gözlerinden canım benim...

    YanıtlaSil
  11. Bencede ismi pek güzelmiş,içindekiler de öyle. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  12. kapuska pek yiyemem ama çorbayı denicem

    elinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Lahanayi cok tüketmek lazim, ellerine saglik Zehracigim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Zehracım adaşım tam benlik, bir malzemeyle birkaç yemek :)
    Lahanayı zaten oldum olası severim, hatta Derinle çiğ yemeyi daha çok severiz..ama eşim sevmez, canım kapuska sevilmez mi? ama sevmeyende var ..
    ellerine sağlık canım

    öpüyorum...

    YanıtlaSil
  15. Ohhh corba güzel....Resimleme de fena olmamis yani...Eline saglik Arkadasim....Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. corba cok guzel gorunuyor baya lezzet yonunden zengin yok yok icinde, tadi cok guzeldir eminim gorunusunden belli oluyor ve ismide cok hosuma gitti cok degisikmis hatta bunu dilime getirip zor soylerim sanirim :)
    ellerine saglik guzel tarifler icin.

    YanıtlaSil
  17. canim merhaba iyisindir insallah.. görüsemedik bayadir..

    sikemperveri duymus, okumusdum.. ellerine emegine saglik canim ellerinden ayri bir lezziz görünüyor her iki lezzetde..

    fotograflar ise yine herzamanki gibi sahane :)

    kocaman öpüyor mutlu bir pazar diliyorum ..

    YanıtlaSil
  18. Ellerine saglik, degisik ama guzel gozukuyor!
    http://maffionista.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp uğradığınız,iki satır yazdığınız için gönülden teşekkür ediyorum. Çok değerli yorumlarınız ile Eya varolmakta...sevgiyle kalın