Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

19.08.2011

SARAY KEBABI

IMG_9686
En sevdiğim ve özellikle misafirlerime yaptığım bir yemek. Aslında özünde tavuklu + beşamel soslu karnıyarık özetlersek. Ama kızartma olmasına rağmen çok hafif, görüntüsüne bayıldığım hem sebze hem et bir arada bir sunum.Denemenizi isterim...pişman olmazsınız inanın...


Malzemeler :
  • 5 adet orta boy patlıcan (ben genelde küçük, ince olanları tercih ediyorum,porsiyonluk servis yapmak daha şık oluyor)
  • 400 gr. tavuk göğüs kuşbaşı
  • 3 adet domates (Ben konserve domates kullanıyorum)
  • 2 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 kaşık salça, tuz
Yapılış Aşamaları :
  1. Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda karasını atması için biraz bekletin.
  2. Kurulayıp kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartın
  3. Soğan ve biberleri ince kıyın.Domatesi küp küp doğrayın
  4. Tavukları 1 öorba kaşığı sıvı yağ ile kavurun. Kenara alın
  5. Aynı tavada soğan ve biberleri kavurun.Tavukları ekleyin
  6. Domatesleri de ekleyip,tuzu katın, soteleyin. Kenara alın
  7. Patlıcanları, karnıyarık gibi ortalarını açarak bir borcama dizin.
  8. Tuzlayın, tavuk soteden iölerini doldurun.
  9. Diğer tarafta Tereyağını eritin. Unu katıp kokusu gidene kadar kavurun.
  10. Sütü katıp hızla karıştırın ,tuz ekleyin.Bu aşamada çok koyu olmaması adına süt miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz.
  11. Salçayı suda eritin. Bu sudan patlıcanların üzerine dökün.
  12. Beşamel sostan patlıcanların üzerine kaşık yardımı ile dökün, biraz kaşar peynir serpiştirip fırına verin. Fazla tutmayın,sadece peynir eriyip biraz kızarınca servis edebilirsiniz.
IMG_9666 

  *  Kendimce notlar :
Ben bu yemeği genelde 1 gece önceden hazırlıyorum. Ama patlıcanlar + sos + ve peynir ayrı şekilde.

Puding kıvamına gelen sosu sıcak sıcak porselen veya cam bir kaseye alıyorum ve üzerini hemen streçle kapatıyorum. Bu işlem kaymak tutmasını engeller. 

Servis edeceğim zaman patlıcanlar ve sosum hazır oluyor. Önce salçalı suyumu sonra Beşamel sosu biraz ılıtıp patlıcanların üzerine döküyorum.Peynirini de ekleyip kısaca fırına sürüyorum. Hem ısınıyor hem de peynir kızarmış oluyor. Böylece çok zaman kazanmış oluyorum....


IMG_9688 
Yanına bir pilavla çok şık bir yemek oluyor...

22 yorum:

  1. Aslinda cumartesi günü gelecek kalabalik bir arkadas gurubu icin menüm hazirdi....Ama senin bu tarifte ilgimi cekti dogrusu....Degisiklik yapabilir menüye bunu alabilirim....Simdi bir pazara gidip güzel patlican varmi diye bakmaliyim...
    tesekkürler Zehracim

    YanıtlaSil
  2. bizim evde de yapılır bu yemek

    hem patlıcanlısı hem de kabaklısı

    ikisininde tadına doyum olmaz

    eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. Hımmm harika olmuş kırmızı et yemeyen kayınvalidem geldiğinde O'na yapmalı..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. nasıl bir güzel görüntüdür böyle,yerim ben onu yerim :)ellerine sağlık cnm benim

    YanıtlaSil
  5. Canim hayirli cumalar ellerine saglik nefis görünüyor afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  6. Iıımmmh yemede yanında yat valla.Nefis görüntü .Ellerine sağlık canım.

    Sevgilerimle;

    YanıtlaSil
  7. oy oy oy çoook beğendim ellerine sağlık.nefis olmuş nefis.....

    YanıtlaSil
  8. nasıl canım cektiiii bi bilsen Zehra ablacım... off yarın "pazar" günüm güzel patlıcan var mı diye bakacam ve bunu bu hafta denemeliyim mutlaka
    pişman olmıyacagımdan eminim cünkü senin tariflerin süper:)))

    YanıtlaSil
  9. davet sofraları için gerçekten çok şık bir yemek,önceden hazırlanabiliyor olması da çok pratik. elinize sağlık,sunumunuz da çok güzel olmuş:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Zehra'cım patlıcan aşığı biri olarak
    bayılırım ellerine sağlık öpüyorum.
    Filiz ablamla gönderdiğin selamı aldım çok mutlu oldum:)))

    YanıtlaSil
  11. sunumu çok şık tadınında öyle olduğu belli:)
    sevgiler
    seval

    YanıtlaSil
  12. ellerine saglik arkadasim cok leziz gorunuyor. Cok opuyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ellerine saglik Zehracigim... Selimiye`den sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. zehram ellerine, emegine saglik lezzetin enfess görünüyor! afiyet sifalar olsun insallah..
    sicacik sevgiler

    YanıtlaSil
  15. patlicannnnnnn bayilirim her türlüsüne mutlaka deneyecegim zehra ablacim ellerine saglik

    YanıtlaSil
  16. gecen görümcem kirmizi etlisini yapmisti iftara, gercekten cok lezzetli... birde senin yaptigin gibi tavuk etiyelen denemek lazim...
    ellerine saglik zehracim...

    YanıtlaSil
  17. kim hayır diyebilir ki bu gzelim zerafete !
    ****
    Merhaba zehracım.

    YanıtlaSil
  18. ramazan sofralari icin gercekten güzel,ellerine saglik

    YanıtlaSil
  19. Ellerinize sağlık nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  20. Zehracığım,
    Gerçekten lezzetli bir üçlü olmuştur tavuk,patlıcan ve beşamel sos. Kesinlikle ilk misafirim için yapacağım.
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  21. Eyacım adaşım enfes görünüyor.
    Beşamel soslu olarak yapmadım karnıyarığı ama görüntü bitirdi beni.
    Deneyeceğim tabii ki :)
    ellerine sağlık canım
    Fethiye'den benden ve Derin'den kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Ayy ne becerikli arkadaslarim var, masallah. Ellerine saglik Zehra'cigim.

    Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp uğradığınız,iki satır yazdığınız için gönülden teşekkür ediyorum. Çok değerli yorumlarınız ile Eya varolmakta...sevgiyle kalın