En sevdiğim ve özellikle misafirlerime yaptığım bir yemek. Aslında özünde tavuklu + beşamel soslu karnıyarık özetlersek. Ama kızartma olmasına rağmen çok hafif, görüntüsüne bayıldığım hem sebze hem et bir arada bir sunum.Denemenizi isterim...pişman olmazsınız inanın...
Malzemeler :
- 5 adet orta boy patlıcan (ben genelde küçük, ince olanları tercih ediyorum,porsiyonluk servis yapmak daha şık oluyor)
- 400 gr. tavuk göğüs kuşbaşı
- 3 adet domates (Ben konserve domates kullanıyorum)
- 2 adet soğan
- 2 adet yeşil biber
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 kaşık salça, tuz
- Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda karasını atması için biraz bekletin.
- Kurulayıp kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartın
- Soğan ve biberleri ince kıyın.Domatesi küp küp doğrayın
- Tavukları 1 öorba kaşığı sıvı yağ ile kavurun. Kenara alın
- Aynı tavada soğan ve biberleri kavurun.Tavukları ekleyin
- Domatesleri de ekleyip,tuzu katın, soteleyin. Kenara alın
- Patlıcanları, karnıyarık gibi ortalarını açarak bir borcama dizin.
- Tuzlayın, tavuk soteden iölerini doldurun.
- Diğer tarafta Tereyağını eritin. Unu katıp kokusu gidene kadar kavurun.
- Sütü katıp hızla karıştırın ,tuz ekleyin.Bu aşamada çok koyu olmaması adına süt miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz.
- Salçayı suda eritin. Bu sudan patlıcanların üzerine dökün.
- Beşamel sostan patlıcanların üzerine kaşık yardımı ile dökün, biraz kaşar peynir serpiştirip fırına verin. Fazla tutmayın,sadece peynir eriyip biraz kızarınca servis edebilirsiniz.
* Kendimce notlar :
Ben bu yemeği genelde 1 gece önceden hazırlıyorum. Ama patlıcanlar + sos + ve peynir ayrı şekilde.
Puding kıvamına gelen sosu sıcak sıcak porselen veya cam bir kaseye alıyorum ve üzerini hemen streçle kapatıyorum. Bu işlem kaymak tutmasını engeller.
Servis edeceğim zaman patlıcanlar ve sosum hazır oluyor. Önce salçalı suyumu sonra Beşamel sosu biraz ılıtıp patlıcanların üzerine döküyorum.Peynirini de ekleyip kısaca fırına sürüyorum. Hem ısınıyor hem de peynir kızarmış oluyor. Böylece çok zaman kazanmış oluyorum....
Yanına bir pilavla çok şık bir yemek oluyor...
Aslinda cumartesi günü gelecek kalabalik bir arkadas gurubu icin menüm hazirdi....Ama senin bu tarifte ilgimi cekti dogrusu....Degisiklik yapabilir menüye bunu alabilirim....Simdi bir pazara gidip güzel patlican varmi diye bakmaliyim...
YanıtlaSiltesekkürler Zehracim
bizim evde de yapılır bu yemek
YanıtlaSilhem patlıcanlısı hem de kabaklısı
ikisininde tadına doyum olmaz
eline sağlık
Hımmm harika olmuş kırmızı et yemeyen kayınvalidem geldiğinde O'na yapmalı..
YanıtlaSilSevgiler
nasıl bir güzel görüntüdür böyle,yerim ben onu yerim :)ellerine sağlık cnm benim
YanıtlaSilCanim hayirli cumalar ellerine saglik nefis görünüyor afiyetler olsun.
YanıtlaSilIıımmmh yemede yanında yat valla.Nefis görüntü .Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilSevgilerimle;
oy oy oy çoook beğendim ellerine sağlık.nefis olmuş nefis.....
YanıtlaSilnasıl canım cektiiii bi bilsen Zehra ablacım... off yarın "pazar" günüm güzel patlıcan var mı diye bakacam ve bunu bu hafta denemeliyim mutlaka
YanıtlaSilpişman olmıyacagımdan eminim cünkü senin tariflerin süper:)))
davet sofraları için gerçekten çok şık bir yemek,önceden hazırlanabiliyor olması da çok pratik. elinize sağlık,sunumunuz da çok güzel olmuş:)
YanıtlaSilsevgiler..
Zehra'cım patlıcan aşığı biri olarak
YanıtlaSilbayılırım ellerine sağlık öpüyorum.
Filiz ablamla gönderdiğin selamı aldım çok mutlu oldum:)))
sunumu çok şık tadınında öyle olduğu belli:)
YanıtlaSilsevgiler
seval
ellerine saglik arkadasim cok leziz gorunuyor. Cok opuyorum sevgiler
YanıtlaSilEllerine saglik Zehracigim... Selimiye`den sevgilerimle,
YanıtlaSilzehram ellerine, emegine saglik lezzetin enfess görünüyor! afiyet sifalar olsun insallah..
YanıtlaSilsicacik sevgiler
patlicannnnnnn bayilirim her türlüsüne mutlaka deneyecegim zehra ablacim ellerine saglik
YanıtlaSilgecen görümcem kirmizi etlisini yapmisti iftara, gercekten cok lezzetli... birde senin yaptigin gibi tavuk etiyelen denemek lazim...
YanıtlaSilellerine saglik zehracim...
kim hayır diyebilir ki bu gzelim zerafete !
YanıtlaSil****
Merhaba zehracım.
ramazan sofralari icin gercekten güzel,ellerine saglik
YanıtlaSilEllerinize sağlık nefis görünüyor...
YanıtlaSilZehracığım,
YanıtlaSilGerçekten lezzetli bir üçlü olmuştur tavuk,patlıcan ve beşamel sos. Kesinlikle ilk misafirim için yapacağım.
Sevgiler canım.
Eyacım adaşım enfes görünüyor.
YanıtlaSilBeşamel soslu olarak yapmadım karnıyarığı ama görüntü bitirdi beni.
Deneyeceğim tabii ki :)
ellerine sağlık canım
Fethiye'den benden ve Derin'den kocaman sevgiler...
Ayy ne becerikli arkadaslarim var, masallah. Ellerine saglik Zehra'cigim.
YanıtlaSilGuzel bir hafta sonu diliyorum, sevgi ve selamlar...