Sonbahar geldi....kırmızının sarıya dönüştüğü muhteşem renkleriyle tüm etrafımıza yerleşti. Her ne kadar hüzünle bağdaştırılsada, bana göre yeşilin içinde o kırmızının turuncu ve sarıya kayan binbir çeşit tonunu gözlemlemek ayrı bir keyif. Doğanın mucizelerinden biri olsa gerek...
E buralarda yavaş yavaş Noel hazırlıklarına da başlandı ... Almanlarda, özellikle yaşlı daha doğrusu eski toprak almanlarda, Kasım sonu gibi evlerde kurabiye pişmeye başlar. Aralık ayında artık olmazsa olmazlardan biridir çeşit çeşit tarçınlı, baharatlı kurabiyeler. Soğuk kış gecelerinde bir bardak sıcak süt, kahve veya kakao... loş ışıkta, mumlar eşliğinde tüketilen leziz kurabiyeler Noel zamanının simgelerinden biridir. Önümüzdeki ay sizlerle birçok noel kurabiye tariflerini paylaşmak istiyorum. Ama ondan önce herzamanki gibi ,meyveliğimde duran elmalarımın bozulmadan pastaya dönüşme hikayesini anlatmak istiyorum...
maalesef mutfağıma giren elmaların değişmeyen kaderi bu... Sevmiyorum... sadece kurabiyesi olursa... ama allahtan evde sevenler var :) Bu pasta aynı zamanda gittiğim Dr.Oetker seminerinde yaptığımız bir tarif. Almanların eski usul elmalı pastasıymış. İç dokusu oldukça nemli bir pasta...
Gelelim tarifimize...
İç dolgu için gerekli malzemeler :
- 1,5 kilo elma ,
- 1 limon suyu
- 3 çorba kaşığı su
- 50 gr. tozşeker
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 silme çorba kaşığı tarçın
- 2 silme çorba kaşığı nişasta
- 100 gr. kuru üzüm
- 1 paket Dr. Oetker dolgu kreması
- 175 ml. süt
- 150 gr. sıvı krema
Taban hamuru için gerekli malzemeler :
- 200 gr. Un
- 2 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
- 50 gr. tozşeker
- 1 paket vanilya
- 125 gr. Süzme yoğurt
- 4 çorba kaşığı süt
- 4 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için :
- 100 gr. file badem
- 75 gr. tozşeker
- 2 çorba kaşığı süt
Yapılış aşamaları :
- Dolgu için : Elmaların 1 kilosunu ayıklayıp kabuğunu soyduktan sonra küp küp doğrayın. 1 limonun suyunu ve 3 çorba kaşığı suyu karıştırıp 5-10 dk. pişirin. Elmalar erimeden ocaktan indirin. Bir süzgeçe dökün ve kenarda bekletin.
- Kelepçeli 28 cm. lik kek kalıbınızı yağlayın. Fırınınızı 170 C'ye ayarlayın.
- Pasta Tabanı için : Unu, kabartma tozunu bir kabın içersinde karıştırın.Diğer malzemeleri de katın ve mixerinizin hamur uçlarıyla karıştırın. Zaten malzemeler hemen toparlanacaktır. Toparlandığı anda mixeri bırakın ve elinizle kurabiye hamuru ayarında bir hamur yoğurun.
- Hamurun 2/3 'ünü kek kalıbının tabanına merdane yardımı ile eşit şekilde yerleştirin. Kalan hamurdan yaklaşık 2,5 - 3 parmak kalınlığında bir kenar yapıp kek kalıbına yerleştirin.
- Dolgu için kalan elmaları ayıklayıp kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Şeker,limon kabuğu rendesi,tarçın, nişasta ve üzümleri ekleyin.
- Dolgu kremasını 175 ml. süt ve 150 gr. sıvı krema ile hazırlayın. Pişirdiğiniz elmalar ve diğer elmalı karışım ile birlikte hepsini harmanlayın. Kek kalıbına eşit şekilde boşaltın.
- Üzeri için : Bademleri tozşeker ve süt ile karıştırın ve pastanın en üstüne eşit şekilde dökün. Önceden ısınmaya başlamış olan fırınınızda yaklaşık 60 dk. pişirin.
- Pasta pişince biraz ılınınca kelepçesini çıkarın ve iyice soğumaya bırakın.
Önerim bu pastayı akşamdan yapmanız ve ertesi güne dinlenmiş olarak ikram etmeniz. Daha iyi oluyor...iç dolgusu nemli olduğu için ılıkken servis etmeniz güç olacaktır. Ayrıca mutlaka vanilya sos ile servis yapmanızı öneririrm...
canım benim, harika bir tarif..
YanıtlaSilşanslıyızki ailde avrupalı gelinler var :))
çok eşsiz lezzetleri yıllardır keyifle tadabiliyoruz.
buda onlardan biri..
ve elmalı lezzetleri çooookk severim..
ben çok beğendim..emeğine sağlık Zehracığım....sevgiler.
Zehracığım ellerine sağlık.Muhteşem olmuş bu.Benim gibi elmalı lezzetlere bayılan biri için ilk fırsatta denenecek.:))
YanıtlaSilSevgiler...
Zehracım sonbaharı çok severim.Yap
YanıtlaSilrakların renklerinin değişmesini ke
yifle izlerim.Pastan her zamanki gibi muhteşem ellerine sağlık kucak
dolusu sevgiler...
Oy oyy değil yapmak, okurken yoruldum ben bu tarifi :)
YanıtlaSilYok hiç bana göre değil :)
Seni kocaman tebrik ediyorum Zehra şekerim :)
Cumhuriyet Bayramı'mımız kutlu olsun.Yobazlar,elhabibler,bölücü ve
YanıtlaSilişbirlikçiler bu vatanı bölemeyecek
biz bekçiler böldürmeyeceğiz Zehra ablacığım...Sevgilerrr
elmelı tarif harrika:D
Ehhh böyle bir elmali pastada dedigin gibi sossuz olmaz dimi ama??
YanıtlaSilBuna benzer benimde bir elmali pastam var.Dolgu krema ve nisastalisini hic yapmadim...Hmmm bir bakayim ,tabiki bendede biraz diriligini kaybetmis elmalar var..!!!
NEDEN OLMASIN? Hafta sonu batiyada gidiyoruz....Acaba yapip onlara götürsem nasil olur?
Sevgiler Zehracim
ZEHRACIM TARIF GUZEL AMA ASIL SENIN FOTOGRAFLARINLA MUHTEŞEM VE İŞTAH AÇICI GÖRÜNÜYOR....ELLERİNE SAĞLIK CANIM..... ÖPÜYORUM KOCAMAN....SEVGİLER...
YanıtlaSilZehra bu çook güzel bir pasta!!
YanıtlaSilçok beğendim.Elmalı tarifleri çok severim ama bu tart gibi olmuş, bol içli hemde..
deneyip bloguma eklemek istiyorum :)
kurabiyeleri bekliyorum canım.
ellerine sağlık
Zehracigim,
YanıtlaSilHem fotograf, hem de pasta muhtesem olmuslar. Ikisine de guzel ellerinin degdigi nasil belli. O guzel ellerin dert gormesin. Sevgiler
Umur & Ada
Sevgili Zehracigim, Elmali lezzetleri cok severim. Bende yaparim buna benzer elmali pastalar. Nefistir kokusu ve tadi. Goruntusu ise super. Sevgiler
YanıtlaSilZehracım harikasın ya,sana uğrayınca mutfağa gitmek istiyorum hemde hemen :) nefis bir pasta olmuş,ellerine sağlık...
YanıtlaSilSevgiler..
canim pasta süper olmus, bu havalarda evde pasta veya kek olmasi sart oldu artik, cayin veya kahvenini yanina
YanıtlaSilellerine saglik
bu yakin zamanlarda bulusmaya ne dersin? sende bu cevrede oturuyorsun, böyle 200km capinda bir kac kisi daha bulursak olmazmi???
ben cok istiyorum blogulardan birinden bulusmaya...
sence nasil olur?
sevgilerimle
Dr.Oetker dolgu kremasi yerine ne kullanilabilir?
YanıtlaSilCok lezzetli ve tam benim damak zevkime uygun bir lezzete benziyor, denemek isterim ama dolgu kremasi bulma sansim yok.
tesekkurler,
Selen
Bu tarifte kesinlikle özendirici fakat gerçekten uğraş gerektiriyor sanırım. Acaba bir dilim ikram mı etseniz :)))
YanıtlaSilslmlar
YanıtlaSilelmalı pasta cok güzelll harika
cok güzel tarifleriniz var ellerinize saglık hele o pastalar yokmu muhteşemmmm:) eger izin verirseniz tariflerinizden bende yapıp siteme ekleyebilirmiyim tariflerin size ait oldugunu yazarak izin verirseniz cokkkk sevinirim:)hoşcakalın selamlar
Ellerine saglik Zehra'cigim,
YanıtlaSilNe kadar guzel olmus, bi ara denemeli diyorum. Harika...
Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta sonu diliyorum.
Canim nefis bir pasta olmus,görüntüsü harika.Ellerine saglik,Mutlaka denemem lazim.Benim elmali tariften cok menmunum ama bu senin harika tarifde benim tarzim.En kisa zamanda denemem lazim canim. Zehracim benim blogumla bir sorunum var su anda asmak üzereyim galiba. O yüzden sizlerden biraz uzak kaldim ama özlendiginide bil canim:)Insal. tamamen bu sorun cözülürde bende yine eskisi gini ziyaretler edeyim.Sifremi unutmustum.Baska sifre aldim o da her nedense her zaman acmiyor.Sifremde iste malum sacma reklamlar yüzündendi. Sana kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum Zehracim,öpüldün;)
YanıtlaSilZehra'cığım,
YanıtlaSilMükemmel bir görüntü. Yanında bir top gerçek dondurmayla ne de güzel olur ama.
Offffff. Bu var ya. Benim yıllardır merak ettiğim bir tarifti harika oldu ekliyorum hemen tarif listeme. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilçok güzel bir tarif kesinlikle denemem lazım,tarifi aldım.
YanıtlaSilbenim de buna benzer bir elmalı pasta tarifim var hatta onu da alman bir arkadaşımdan almıştım..ilgini çekerse bir bak istersen
selamlar,sevgiler
çok ilginç ve zahmetli bir tarif. elmalı pastalara bayılırım. elinize sağlık. eminim harika olmuştur. görüntüsü pek nefis zaten. sevgiler.
YanıtlaSilA very interesting blog.
YanıtlaSilGreetings from creativity and imagination photos of Jose Ramon
Zahracim gecen gün bu pastayi yaptim...Elmalarin bir kisminin pismeden konmasi cok hosumuza gitti.Tekrar eline saglik....Ve tabiki paylastigin icinde teseküürler.
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum yorumunuz için zehra hanım, deneyeceğim tariflerinizin arasında ya bu elmalı pasta ya da vişneli olan var bakalım öncelik hangisinin olacak?
YanıtlaSil