Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

4.05.2008

SÜTLÜ İRMİK HELVASI

helva

Bu tarif canım Annemin tarifi, hatırlıyorum genç kızken, uzun yaz gecelerinde uzun ve güzel sohbetler arasında canımız tatlı ıstediğinde mutfağa kaçıp kaşla göz arasında bir helva kavururdu, bizde afiyetle yerdik. Ben aşağıdaki miktarları yarı ölçü yaptım ve yaklaşık 12 kişiye yetti.

Malzemeler :

  • 1 paket irmik (250 gr. / ben Piyale marka kullandım)
  • 250 gr. Margarin veya Tereyağ
  • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz ( arzu ederseniz fıstık da kullanabilirsiniz)
Şerbeti :

  • 500 ml. Süt
  • 500 ml. Su
  • 800 gr. şeker (isteğe göre ayaltılıp çoğaltılabilir)
  1. Su ve sütü karıştırıp şekeri katıyoruz,
  2. Şekeri eriyene kadar ısıtıyoruz ama kaynatmıyoruz,
  3. karıştıra karıştıra şekeri eritiyoruz,
  4. Yağı eritiyoruz,
  5. İrmiği ve cevizi katıp kısık ateşte yavaş yavaş, irmik kahverengi renk alıp tel tel olana kadar kavuruyoruz,
  6. ateşten alıp sıcak şerbetimizi katıyoruz ve ağır ağır karıştırmaya devam ediyoruz,
  7. tekrar ateşe koyup kısık ateşte suyunu çekmesini bekliyoruz,
  8. ara sıra karıştırmaya devam ediyoruz,
  9. iyice şerbetini çekince altını kapatıp dinlendiriyoruz,
  10. ne kadar uzun süre dinlendirirseniz o kadar kıvamı güzel oluyor. Afiyet olsun....

18 yorum:

  1. Sütlü İrmik Helvası bana da annemi hatırlatır.
    Annelerimiz ne güzel yapar her şeyi değil mi ?
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Mmmm, enfes görünüyor, ellerine sağlık.. Annem de çok güzel yapar, irmik ve un helvasını.. Bana da annemi hatırlattı :)

    YanıtlaSil
  3. Zehra'cığımmm,

    Bence annen kadar güzel yapmışsın helvayı, ellerine sağlık canikom...

    Sımsıcak sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Zehra,

    Hem helvana hem de aşağıdaki biscottilere bayıldım, çoö güzel görünüyorlar, ellerine sağlık.
    Alışkanlıklarımızı, özellikle damak tadında, erketmek kolay olmuyor, haklısın. Ama yavaş yavaş dediğin gibi eskileri yeni denemelerle yeniye alışıyor insan. Bir de günde hiç olmazsa 1 yemek kaşığı zeytinyağını çiğ tüketmek alışkanlığı pekiştiriyor sanırım.
    Destan gibi oldu.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. selam, tam anne kokan bir tarif olmuş. eline sağlık, çook güzel...

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Zehra,
    Ben de sana iade-i ziyarete geldim.:)
    Senin sayfan da çok güzel.Yaptıkların ve fotoğrafların harika.Görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  7. Çok şık olmuş. Eline sağlık. Tadı da öyledir eminim.

    YanıtlaSil
  8. merhaba tariflerniz cok güzel ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Hülyacığım teşekkür ederim....

    Aslıcığım teşekkür ederim...

    Rapunzelim...çok teşekkür ederim canım benim...

    YanıtlaSil
  10. Betülcüğüm teşekkür ederim, haklısın, alışkanlıkları yavaş yavaş değiştirmek daha mümkün gibi, bende en azından salatalara ve kahvaltıda zeytinyağı kullanmaya başladım.

    Sevgiyle

    YanıtlaSil
  11. Pelinciğim, hoşgeldin, sefa getirdin, bundan sonra sık sık görüşmek üzere, sevgiler


    Serpilciğim teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  12. Zehra'cigim,
    Tek kelime ile harika, ellerine saglik, nefis...

    Sevgilerimi gonderiyorum ve guzel bir gun diliyorum.

    YanıtlaSil
  13. çanım benim nefis olmus nasıl severim ellerine sağlık sevgilermle..

    YanıtlaSil
  14. öyle severim ki irmik helvasını ama daha hiç yapmadım nedense. pastalardan fırsat kalmadı galiba. sunumundan lezzeti belli ellerine sağlık canımmm

    YanıtlaSil
  15. Canım anneler gününü kutlarım..Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Zehraaaa ,caniimmm:))))) az önce bir kac dakika önce hediyen bana ulasti:))) Ne kadar cok sevindim anlatamam ,bir de gönderen sen olunca inanki kalb carpintim artti.Kitaplar harika ,cok cok begendim,ne kadar güzel bir secim.Sirin fincanda kahveni icerken cok severek okuyacagimdan emin olabilirsin.Güzel samimi yazini cok duygulanarak okudum:) Tekrar coook tesekürler canim,cok güzel bir hatira oldu benim icin,ellerine yüregine saglik canim arkadasim benim.Öpüyorum seni ,sevgiyle kal;))

    YanıtlaSil
  17. Zehracigim yine hizir gibi yetistin. Evde bir paket irmik var, ve son kullanma tarihi de bu ayin sonu. Aklimda da irmik helvasi var ne zamandir, gecen aksam bir deneme yapayim dedim olmadi. Zamanlaman muthis. Ceviz edinir edinmez deneyecegim.
    Ellerine saglik canim, goruntu yine harika.

    YanıtlaSil
  18. Zehrammm, o nasıl bir görüntüdür öyleee...İnanki kaçtır yutkunuyorum..Bayılırım irmik helvasına ama hiç yapmadım şimdiye kadar...Mutlaka ve mutlaka deneyeceğim tarifini..
    Ellerine sağlık,
    Öpüyorum seni canım benim...

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp uğradığınız,iki satır yazdığınız için gönülden teşekkür ediyorum. Çok değerli yorumlarınız ile Eya varolmakta...sevgiyle kalın