Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

25.04.2008

Peynirli Börek

Geçen haftasonu misafirlerime yapmış olduğum börek tarifimle aynı zamanda sevgili Özlem'in ev sahipliği yaptığı Ye# 33 Börekler etkinliğine katkıda bulunmak istedim.


borek


Malzemeler :

  • Yaklaşık 1/2 kilo un
  • 1 paket toz maya
  • 2 çorba kaşığı Tuz
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • yaklaşık 1,5 su bardağı ılık süt
  • 200 gr. margarin
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • açmak için un
  • üzerine susam

    İç Malzeme :
  • Beyaz Peynir
  • Maydanoz

Yapılışı :

Unu bir kaba eliyoruz. Tuz, şeker ve mayayı katıyoruz. Ilık süt ile yoğuruyoruz. Eğer sert olursa ılık su veya cıvık olursa un ilave edebilirsiniz. Hamuru iyice yoğurup 8' e bölüyoruz ve nemli bez ile örtüp dinlendiriyoruz. Diğer tarafta içimizi hazırlıyoruz. Ben peynirli yaptım ama sizler arzu ettiğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz örneğin patates,kıyma gibi. Beyaz Peyniri elinizle didikleyip bol maydanoz katıp karıştırıyorsunuz.

Margarini kısık ateşte eritip sıvıyağ ile karıştırıyorsunuz. Dinlenmiş olan hamurlardan bir parça alıp bol un ile açabildiğiniz kadar ince bir hamur açıyorsunuz. Ne kadar ince açabilirseniz o kadar tel tel olma olasılığı yüksek.Açılan hamuru bir miktar yağ ile her tarafını yağlıyoruz. İç malzemenizden bir miktar alıp hamurun ilk yarısına serperek dağıtıyoruz.İki kenarından hafifçe kapatıyoruz (sigara böreği gibi) Elimizle rulo yapıyoruz.Sonra elimizle hafifçe çekerek ruloyu inceltiyoruz ve burkarak tepsimize ister uzunlamasına ister yuvarlayarak kol böreği gibi yerleştiriyoruz.Tüm hamurlarımızı bu şekilde çalışıp en sonunda fırça yardımı ile böreğin üzerini hafifçe yağlıyoruz. Susam ile süsleyip önceden ısıtılmış orta dereceli fırınınızda kızarana kadar pişiriyoruz.

12 yorum:

  1. Canım açma böreği her zaman sevmisimdir amaq gözüme hep zor görünmüştür tarifini okuyunca sanki yaapbilirim gibi geldi basit ve kolay bir tarif olmuş bana göre...Pırasalı yapsam nasıl olur acaba hiç denedinmi? Ellerine sağlık ne kadar lezzetli olduğu fotoğrafından anlaşılıyor...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Zerrinciğim...inan zor değil.benim de hep gözümde büzür açma börek, sana bir kolaylık,8 zerine daha fazla parçalara böl mesela 10-12 gibi. Küöük parçaları açmak daha kolay oluyor.Pırasalı da yaparım,pırasaları halka halka doğra çok az yağ ile kavur,soğuyunca suyunu sık,peynir ve miktara göre 1-2 yumurta kır.Karıştır, nefis oluyor.Hadi sana kolay gelsin, pırasalı böreğini bekliyorum...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Zehram canim ne güzel börek olmus,ne kadar güzel yapmisin.Bakinca dedim kalkip bendemi yapsam,cayla ne güzel olur yaa.Ellerine saglik arkadasim ,nefis görünüyor.Sevgilerimi biraktim:)

    YanıtlaSil
  4. Zehracım çok güzel görünüyor böreklerin. Bu aralar börek hiç yapmadım ama şimdi bunları görünce şöyle patateslilerinden olsa da yesem dedim. Hafta içi yapmalıyım ;)

    YanıtlaSil
  5. Canım Zehrammmm, bu börekler gerçek mi yoksam yağlı boyamı de hele :)))
    Senin ellerinin maharetlerine ne diyim ayol...Böreği ayrı enfes yapmışsın, resmini ayrı muhteşem çekmişsin..Pes sana..Süper ötesi bir hatunsun vesselam..
    O güzel ellerin dert görmesin canımcım,
    Kocaman öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  6. offf pek bi ihtişamlı olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Yarenciğim...hemen dene arkadaşım...sevgiler


    Esracığım...dediğin gibi bende patateslisini de çok severim...hele senin elinden daha da lezzetli olur bence, sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Canim Fezyacığım...inan mahçup oluyorum güzel sözlerin karşısında,senin yanında bizdeki de maharet mi...Ama derler ya,nasıl görmek istersen öyle görünür,senin güzelliğin arkadaşım.Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Ayşeciğim...çok teşekkür ederim, sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Zehra'cığım, midem kazınıyor zaten olsada yesem, fotoğraf öyle güzelki ısırasım geldi :), pastanda çok güzel eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  11. Cok nefis görünüyor, ellerine saglik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Börek şahane görünüyor, ellerine kollarına sağlık Sevgili Zehra.. Siteni yeni keşfettim, fakat çektiğin fotoğraflara bayıldım, hepsiyle tek tek ilgilenmek istiyorum :) Sevgiler..

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp uğradığınız,iki satır yazdığınız için gönülden teşekkür ediyorum. Çok değerli yorumlarınız ile Eya varolmakta...sevgiyle kalın