Malzemeler :
- Yaklaşık 1/2 kilo un
- 1 paket toz maya
- 2 çorba kaşığı Tuz
- 1 tatlı kaşığı tozşeker
- yaklaşık 1,5 su bardağı ılık süt
- 200 gr. margarin
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- açmak için un
- üzerine susam
İç Malzeme : - Beyaz Peynir
- Maydanoz
Yapılışı :
Unu bir kaba eliyoruz. Tuz, şeker ve mayayı katıyoruz. Ilık süt ile yoğuruyoruz. Eğer sert olursa ılık su veya cıvık olursa un ilave edebilirsiniz. Hamuru iyice yoğurup 8' e bölüyoruz ve nemli bez ile örtüp dinlendiriyoruz. Diğer tarafta içimizi hazırlıyoruz. Ben peynirli yaptım ama sizler arzu ettiğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz örneğin patates,kıyma gibi. Beyaz Peyniri elinizle didikleyip bol maydanoz katıp karıştırıyorsunuz.
Margarini kısık ateşte eritip sıvıyağ ile karıştırıyorsunuz. Dinlenmiş olan hamurlardan bir parça alıp bol un ile açabildiğiniz kadar ince bir hamur açıyorsunuz. Ne kadar ince açabilirseniz o kadar tel tel olma olasılığı yüksek.Açılan hamuru bir miktar yağ ile her tarafını yağlıyoruz. İç malzemenizden bir miktar alıp hamurun ilk yarısına serperek dağıtıyoruz.İki kenarından hafifçe kapatıyoruz (sigara böreği gibi) Elimizle rulo yapıyoruz.Sonra elimizle hafifçe çekerek ruloyu inceltiyoruz ve burkarak tepsimize ister uzunlamasına ister yuvarlayarak kol böreği gibi yerleştiriyoruz.Tüm hamurlarımızı bu şekilde çalışıp en sonunda fırça yardımı ile böreğin üzerini hafifçe yağlıyoruz. Susam ile süsleyip önceden ısıtılmış orta dereceli fırınınızda kızarana kadar pişiriyoruz.
Canım açma böreği her zaman sevmisimdir amaq gözüme hep zor görünmüştür tarifini okuyunca sanki yaapbilirim gibi geldi basit ve kolay bir tarif olmuş bana göre...Pırasalı yapsam nasıl olur acaba hiç denedinmi? Ellerine sağlık ne kadar lezzetli olduğu fotoğrafından anlaşılıyor...
YanıtlaSilSevgili Zerrinciğim...inan zor değil.benim de hep gözümde büzür açma börek, sana bir kolaylık,8 zerine daha fazla parçalara böl mesela 10-12 gibi. Küöük parçaları açmak daha kolay oluyor.Pırasalı da yaparım,pırasaları halka halka doğra çok az yağ ile kavur,soğuyunca suyunu sık,peynir ve miktara göre 1-2 yumurta kır.Karıştır, nefis oluyor.Hadi sana kolay gelsin, pırasalı böreğini bekliyorum...sevgilerimle
YanıtlaSilZehram canim ne güzel börek olmus,ne kadar güzel yapmisin.Bakinca dedim kalkip bendemi yapsam,cayla ne güzel olur yaa.Ellerine saglik arkadasim ,nefis görünüyor.Sevgilerimi biraktim:)
YanıtlaSilZehracım çok güzel görünüyor böreklerin. Bu aralar börek hiç yapmadım ama şimdi bunları görünce şöyle patateslilerinden olsa da yesem dedim. Hafta içi yapmalıyım ;)
YanıtlaSilCanım Zehrammmm, bu börekler gerçek mi yoksam yağlı boyamı de hele :)))
YanıtlaSilSenin ellerinin maharetlerine ne diyim ayol...Böreği ayrı enfes yapmışsın, resmini ayrı muhteşem çekmişsin..Pes sana..Süper ötesi bir hatunsun vesselam..
O güzel ellerin dert görmesin canımcım,
Kocaman öpüyorum seni...
offf pek bi ihtişamlı olmuş ellerine sağlık
YanıtlaSilSevgili Yarenciğim...hemen dene arkadaşım...sevgiler
YanıtlaSilEsracığım...dediğin gibi bende patateslisini de çok severim...hele senin elinden daha da lezzetli olur bence, sevgiler
Canim Fezyacığım...inan mahçup oluyorum güzel sözlerin karşısında,senin yanında bizdeki de maharet mi...Ama derler ya,nasıl görmek istersen öyle görünür,senin güzelliğin arkadaşım.Sevgiyle kal...
YanıtlaSilSevgili Ayşeciğim...çok teşekkür ederim, sevgiler
YanıtlaSilZehra'cığım, midem kazınıyor zaten olsada yesem, fotoğraf öyle güzelki ısırasım geldi :), pastanda çok güzel eline sağlık canım.
YanıtlaSilCok nefis görünüyor, ellerine saglik. Sevgiler.
YanıtlaSilBörek şahane görünüyor, ellerine kollarına sağlık Sevgili Zehra.. Siteni yeni keşfettim, fakat çektiğin fotoğraflara bayıldım, hepsiyle tek tek ilgilenmek istiyorum :) Sevgiler..
YanıtlaSil