Aslında temel hamur tarifi diyebiliriz. Çünkü bu hamur ile her çeşit dolgu ile her model poğaça yapabilirsiniz.
Ama mesela sade poğaçayı beyaz peynir domates ve maydanoz üçlüsü ile de sunabilirsiniz ki en sevdiklerimdendir.Bereketli sofralar dileğimle...
TEMEL POĞAÇA HAMURU :
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı veya zeytinyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
6 yemek kaşığı tozşeker
1 yemek kaşığı tuz
1 paket taze veya toz maya
Alabildiği kadar Un (yaklaşık 1 kiloya yakın alıyor)
Üzerine sürmek için yumurta sarısı
YAPILIŞI :
- Tüm malzemeyi bir tencereye koyun.(Eğer toz maya kullanacaksanız mayayı eklemeyin)
- Ocakta serçe parmağını yakmayacak dereceye kadar ısıtın.
- Karıştırma kabına sıvı karışımı dökün ve un ilavesi ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
- Plastiğin üzerini önce alüminyum folio ile kapatın ve bir torbaya geçirin. Bu şekilde kabarmasını bekleyin (yaklaşık 1- 1,5 saat)
- Sonra elinizi çok az sıvı yağ ile yağlayıp hamurunuzdan parçalar koparıp istediğiniz şekli verin. İster sade ister peynir, kıyma dolgulu şekiller verip yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizin.
- Yarım saat daha kabarttırıp üzerine yumurta sarısı sürün, arzuya göre susam ve çörekotu ile süsleyip 170 ° C lik önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Ben çok pişirmiyorum ki daha pufidik oluyor.
ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSilözlemişim senin tariflerini :)
YanıtlaSilellerine sağlık güzel arkadaşım
Ellerine sağlık zehram
YanıtlaSilNiye ben şu mayayı bir dost edinemeyenlerdenim ?
Nedir bu eksiğim acep ?
Oysa bak alıp gidiyorum işte cağnım pofidiklerini :)))
Hayırlı ramazanlar eyacım
Canım ellerine sağlık puf puf harika kabarmışlar sevgiler...
YanıtlaSilZehracım,poğaçların puf puf olmuş,nefis görünüyorlar,ellerine sağlık,
YanıtlaSilsevgiler,hayırlı bayramlar...