Bu komposto, Ramazan boyunca annemin buzdolabında hep hazır durur. Sahurda genellikle peynirli börekle tüketilir. Bende çok severek yapıyorum. Hafif ekşimsi tadı ve sevmediğim elmayı severek tüketebileceğim bir lezzet yakalıyorum. Yine iftar sofrasından bir tarif...
Malzemeler (miktarı arzu ettiğiniz kadar arttırabilirsiniz)
- 1 elma
- 1 portakal
- 1 su bardağı kuru kayısı
- 1/2 su bardağı kabuğu temizlenmiş badem
- 3-5 tane karanfil
- 1/2 limon suyu
- 1- 1,5 su bardağı tozşeker
- yeterince su
- Bademleriniz kabukluysa akşamdan ılık suda bekletin ve ertesi gün kabuklarını soyun.
- Kayısıları küp küp doğrayın. Bir tencerede su ile haşlamaya koyun.
- Diğer tarafta elmaları küp küp doğrayın ve suyun içinde bekletin.
- Portakalı fileto şeklinde doğrayın.
- Kayısılar kaynayan suda yumuşamaya başlayınca elmaları ve portakalı katın. Limon suyunu katın.
- Şekeri ilave edin. Su ve şeker ayarını malzeme miktarına ve damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
- Bir taşım kaynatıp karanfilleri atın ve altını kapatın.
- İsterseniz soğuduktan sonra küp küp doğranmış muz ilave edebilirsiniz.
Bildigimiz kompostalardan daha farkli duruyor, bademli.
YanıtlaSilHic görmemistim simdiye kadar. Hemen denemek lazim kesin cok lezzetlidir.
ellerine saglik
Pek leziz ve iştah açıcı görünüyor.Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilNefis bir serin görüntüsü var. Börege gercekten yakisir. Ellerine saglik. Sevgiler...
YanıtlaSilçok güzel görüünyor canım ellerin dert görmesinn..
YanıtlaSilferah, serinrahatlatıcı bir havası var bana öyle hissettirdi en azından..
sevgiler..
Zehracim güllac gibi kompostoda bir ramazan tatlisidir.
YanıtlaSil(Ramazan bitincede hic akla gelmez nedense)
Bende cocuklugumdan hatirlarim.Sahurda börek ve kompostu yenirdi.Iftradada pilavin yanina eslik ederdi.
Halbuki diger günlerde yenilmesi gerekir.
Her seferinde ramazandan sonrada yapmaliyim derim ondan sonrada 11 ay aklima gelmez.
Ellerine saglik.
Zehracığım nasılda güzel görünüyor
YanıtlaSilküçüklüğümde kompostosuz iftar açıl
mazdı.Ellerine sağlık bereketli iftarlar öpüyorum...
Zehracım bizim evde de vaz geçilmezdir.Derine az şekerli hazırlıyorum, meyve suyu diye içiyor.Meyvelerini de tabağa koyup ayrı veriyorum ( yani komposto her zaman ikiye bölünüyor) kaşıkla yiyor.
YanıtlaSilellerine sağlık canım
zehra görüntüsü bile enfes hele benim gibi yıllardır içmemiş biri için. ellerine sağlık
YanıtlaSilZehracım hımm şahane görünüyor ellerine sağlık tatlım
YanıtlaSilramazanda sofrada en çok aradığım tat ellerine sağlık canım
Zehra'cığım ne güzel duruyor. Bir de gün kurusu kayısılarla yapsan lezzeti daha da katlanırdı emin ol. (Ben kükürtle ağartılmış kuru meyveleri almıyorum hiç!)
YanıtlaSilçok farklı bir komposto çeşidi hemde kolay elinize sağlık çok hoş olmuş
YanıtlaSil