Sevgili Saliha'nın ev sahipliği yaptığı geleneksel tatlılar etkinliğine Kabaklı Sarma tatlısı ile katılıyorum. Geleneksel tatlılar deyince aklıma rahmetli anneannemin yaptığı ve çocukluğumun özel lezzetleri arasında yer alan Kabaklı sarma tatlısı geldi.Bu tatlı Adapazarı ve çevresinde çok yapılan bir tatlıdır.
Annem Adapazarlıdır.Anneannem Çerkez, dedem boşnak olunca annem her iki mutfağın da özel lezzetlerini bilir. Dolayısıyla böyle iki özel mutfağı bilinen bir evde büyüdüğüm için de kendimi şanslı görüyorum.
Gelelim tarifine : Aslında hamuru baklava hamuru gibi açılır ama ben tembellik ettim ve hazır baklava yufkası kullandım.1 paket yufkadan 2 tepsi çıktı.
- 1 paket baklavalık yufka
- Orta büyüklükte 1/2 bal kabağı
- 125 gr.Tereyağ
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti :
- 4 bardak su
- 4 bardak şeker
- 1 çorba kaşığı limon suyu
Baklavalık yufkada dikkat etmeniz gereken paketi açılınca süratle kullanmanız gerekiyor.Çok hassas ve hemen kuruma yapıyor.Kuruyunca da kullanmanız zor oluyor.O yüzden paketi açıp yufkaları tezgahın üzerine çıkartın ve üzerine nemli bir bez örtün.Çalışmanız esnasında yufkalarınız kurumayacaktır.
Önce şerbeti hazırlamanızda fayda var.Zira ılık kullanmanızı tavsiye ederim.Şeker ve su' yu birlikte kaynatıp indirmeye yakın limon suyunu da ilave edin.Bir taşım daha kaynatıp ateşten alın ve kenarda ılınmaya bırakın.
Diğer tarafta balkabağını soyup rendeleyin. Tereyağ'ı eritip sıvıyağı da ekleyin.Yufkaları ortadan ikiye bölün.Kenarlarına ortalam bir miktarda rendelenmiş kabak yerleştirin ve rulo şeklinde sarıp dolayın.Tüm Yufkaları bu şekilde çalışıp tepsiye dizin.Erimiş yağı fırça yardımı ile bolca tatlıların üzerine sürün.Önceden ısıtılmış 200 C'lik fırında kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarınca tatlınızı biraz ılınması için bekletin.Daha sonra ılık tatlınızın üzerine ılık şerbeti gezdirin.İster yeşil fıstık ister ceviz ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen fazla şerbet koymamanızı tavsiye ederim.Tatlılar ıslanıp ilk şerbeti çektiğinde yeterli olacaktır.Birde fırında iyi kızartmanızı tavsiye ederim. Daha lezzetli oluyor.
Zehra'cığım,
YanıtlaSilNe kadar değişik olmuş. Zaten kabak olsun, nasıl olursa olsun. Çok merak ettim, tatlı yasağım kalkınca deneyeceğim. Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
Muhteşem bir görüntü !
YanıtlaSilinanılmaz güzel bir görüntü:)))
YanıtlaSilellerinize sağlık...
sevgiler
Sevgili Zehra,
YanıtlaSilNe kadar guzel bir blogunuz ve tarifleriniz var ellerinize saglik demek istedim, hersey cok hos.
Bu arada bende ki etimek tatlisinin kremasinda seker yok, sonradan icine eklenen krem santinin sekeri yeterli oluyor.
Sevgilerimi gonderiyorm.
ellerine sağlık Zehra, harika görünüyor.. benim eşim de İzmit'li, onlardan bunun şekerli böreğini görmüştüm (el açması yufkanın üzerine rendelenmiş kabak, şeker, fındı- ceviz vs. ile hazırlanıyor), ama şerbetlisine rastlamamıştım, öyle de çok nefis olmuştur...
YanıtlaSilsevgilerimle...
Harika, değişik, enfess, süper bir tatlı olmuş Zehracım ..Vallahi bayıldım..Ellerin dert görmesin canımcım,
YanıtlaSilSevgiler..
ellerine sağlık annemde yapar bundan
YanıtlaSilZehracigimm harika gozukuyor, ellerin dert gormesin, fotograflara bittim.
YanıtlaSilBu arada seni sobeledimmmm :)
sevgiler
Çerkezler hep böyle becerikli oluyor Zehra'cığım değil m,. Ellerine sağlık çok güzel de yakalamışsın görüntüyü.
YanıtlaSilOf ne guzel gorunuyor oyle. Ellerine saglik. Daha once hic gormemistim boyle bir tatli. Bu arada blogumu ziyaretin ve guzel yorumun icin tesekkurler. Benim etkinlige de bekliyorum. Gorusmek uzere...
YanıtlaSilHarika bir tatlı, müthiş bir sunum,
YanıtlaSilellerine sağlık,
Sevgiler....
Harika bir tarif,benim rahmetli babaannem de buna benzer,ama böregini yapardi.Ellerinize saglik.
YanıtlaSilwavv zehra harika olmuş ellerine sağlık öptüm bay
YanıtlaSilZehracım,
YanıtlaSilÇok şık bir sunum ve iç açıcı fotoğraflar..Böyle güzel fotoğrafların bulunduğu bloglarda dolaşmaya bayılıyorum..Ellerine sağlık..Kucak dolusu sevgiler
Cok güzel ve de farkli bir tarif ellerine saglik canim.Kabak sarmasini hic duymadim,sayende ögrenmis oldum.Etkinlik icinde cok güzel bir sec.Iyi bir hafta sonu diliyorum.
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK .ÇOK NEFİS BİR TATLI. HOŞÇAKAL.
YanıtlaSilımmmmm bayıldım bayıldım.Ellerine sağlık görüntü nefis eminin tadıda öyledir.Sevgiler
YanıtlaSilSevgili Zehra,
YanıtlaSilbu ne muhteşem bir görüntü böyle..
Ellerine sağlık.
sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com
zehracığım ellerine sağlık canım . nefis gözüküyor bu tatlıyı şerbetsiz yapsak nasıl olur sence?
YanıtlaSilSevgili Betül...
YanıtlaSilSevgili Burçin...
Sevgili Zeynep çok teşekkür ediyorum
Sevgili Aybike...Etimek tatlısını en kısa zamanda denemek istiyorum, güzel yorumun için teşekkürler
YanıtlaSilSevgili Hatice...
YanıtlaSilDediğin gibi...bu tatlıya bol ceviy, fındık...herşey yakışır
Sevgili Feyzacığım çoook teşekkür ediyorum yorumuna ve de soben yanıtlandı...
YanıtlaSilMelekciğim...uğradığın için teşekkürler
YanıtlaSilFulyacığııııııımmm...
YanıtlaSilSen çok yaşa, beni heyecanlandırdın arkadaşım. Soben yanıtlandı...sevgilerimle
Zeynepciğim...teşekkürler
YanıtlaSilSevgili minik kuş...
YanıtlaSilteşekkürler uğradığın için. Logo eklendi bile siteme.
Sevgiler
Sevgili Rapunzel...
YanıtlaSilSevgili Senem...
Sevgili Melek...Kucak dolusu sevgiler
Sevgili Nilaycığım...teşekkür ediyorum.Bende güzel fotoğraflı sayfalara bayılıyorum ve kendi sayfamı da elimden geldiğince siz lezzet dostlarıma en güzel sekilde sunmaya çalışıyorum.Beğenmene sevindim...
YanıtlaSilYarenciğim teşekkür ediyorum, değişik bir tat,denemelisin,belki seversin...
YanıtlaSilsevgilerimle
Sevgili Busem...
YanıtlaSilSevgili Ball Kabak...
teşekkürler
Sevgili Zerrin...teşekkür ediyorum
YanıtlaSilSevgili Funda...
YanıtlaSilŞerbetsiz yaparsan fırından çıkınca üzerine biraz tozşeker serpmeni tavsiye ederim.Yada sararken kabağın içine tozşeker katabilirsin.Yoksa biraz tadı yavan olabilir.
zehracığım ellerine sağlık canım
YanıtlaSilkokular buraya geliyor.
sevgiler
Bende Adapazarliyim:) Kabagada bayilirim.Böregide süper oluyor
YanıtlaSilbende denedim baklavalik yufkadan börek yapmayi cok guzel oldu:)
eline saglik
www.aynurdantarifler.blogspot.com
Çok ilginç bir tarif olmuş kesin hafif de olmuştur. Eline sağlık canım.
YanıtlaSil