Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

30.01.2008

Geleneksel Tatlılar Etkinliği... Kabaklı Sarma


Sevgili Saliha'nın ev sahipliği yaptığı geleneksel tatlılar etkinliğine Kabaklı Sarma tatlısı ile katılıyorum. Geleneksel tatlılar deyince aklıma rahmetli anneannemin yaptığı ve çocukluğumun özel lezzetleri arasında yer alan Kabaklı sarma tatlısı geldi.Bu tatlı Adapazarı ve çevresinde çok yapılan bir tatlıdır.

Annem Adapazarlıdır.Anneannem Çerkez, dedem boşnak olunca annem her iki mutfağın da özel lezzetlerini bilir. Dolayısıyla böyle iki özel mutfağı bilinen bir evde büyüdüğüm için de kendimi şanslı görüyorum.





Gelelim tarifine :

Aslında hamuru baklava hamuru gibi açılır ama ben tembellik ettim ve hazır baklava yufkası kullandım.1 paket yufkadan 2 tepsi çıktı.

  • 1 paket baklavalık yufka
  • Orta büyüklükte 1/2 bal kabağı
  • 125 gr.Tereyağ
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti :

  • 4 bardak su
  • 4 bardak şeker
  • 1 çorba kaşığı limon suyu


Baklavalık yufkada dikkat etmeniz gereken paketi açılınca süratle kullanmanız gerekiyor.Çok hassas ve hemen kuruma yapıyor.Kuruyunca da kullanmanız zor oluyor.O yüzden paketi açıp yufkaları tezgahın üzerine çıkartın ve üzerine nemli bir bez örtün.Çalışmanız esnasında yufkalarınız kurumayacaktır.

Önce şerbeti hazırlamanızda fayda var.Zira ılık kullanmanızı tavsiye ederim.Şeker ve su' yu birlikte kaynatıp indirmeye yakın limon suyunu da ilave edin.Bir taşım daha kaynatıp ateşten alın ve kenarda ılınmaya bırakın.




Diğer tarafta balkabağını soyup rendeleyin. Tereyağ'ı eritip sıvıyağı da ekleyin.Yufkaları ortadan ikiye bölün.Kenarlarına ortalam bir miktarda rendelenmiş kabak yerleştirin ve rulo şeklinde sarıp dolayın.Tüm Yufkaları bu şekilde çalışıp tepsiye dizin.Erimiş yağı fırça yardımı ile bolca tatlıların üzerine sürün.Önceden ısıtılmış 200 C'lik fırında kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarınca tatlınızı biraz ılınması için bekletin.Daha sonra ılık tatlınızın üzerine ılık şerbeti gezdirin.İster yeşil fıstık ister ceviz ile süsleyip servis yapabilirsiniz.


Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen fazla şerbet koymamanızı tavsiye ederim.Tatlılar ıslanıp ilk şerbeti çektiğinde yeterli olacaktır.Birde fırında iyi kızartmanızı tavsiye ederim. Daha lezzetli oluyor.


36 yorum:

  1. Zehra'cığım,

    Ne kadar değişik olmuş. Zaten kabak olsun, nasıl olursa olsun. Çok merak ettim, tatlı yasağım kalkınca deneyeceğim. Ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. inanılmaz güzel bir görüntü:)))
    ellerinize sağlık...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Zehra,

    Ne kadar guzel bir blogunuz ve tarifleriniz var ellerinize saglik demek istedim, hersey cok hos.

    Bu arada bende ki etimek tatlisinin kremasinda seker yok, sonradan icine eklenen krem santinin sekeri yeterli oluyor.

    Sevgilerimi gonderiyorm.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık Zehra, harika görünüyor.. benim eşim de İzmit'li, onlardan bunun şekerli böreğini görmüştüm (el açması yufkanın üzerine rendelenmiş kabak, şeker, fındı- ceviz vs. ile hazırlanıyor), ama şerbetlisine rastlamamıştım, öyle de çok nefis olmuştur...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Harika, değişik, enfess, süper bir tatlı olmuş Zehracım ..Vallahi bayıldım..Ellerin dert görmesin canımcım,
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık annemde yapar bundan

    YanıtlaSil
  7. Zehracigimm harika gozukuyor, ellerin dert gormesin, fotograflara bittim.
    Bu arada seni sobeledimmmm :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Çerkezler hep böyle becerikli oluyor Zehra'cığım değil m,. Ellerine sağlık çok güzel de yakalamışsın görüntüyü.

    YanıtlaSil
  9. Of ne guzel gorunuyor oyle. Ellerine saglik. Daha once hic gormemistim boyle bir tatli. Bu arada blogumu ziyaretin ve guzel yorumun icin tesekkurler. Benim etkinlige de bekliyorum. Gorusmek uzere...

    YanıtlaSil
  10. Harika bir tatlı, müthiş bir sunum,
    ellerine sağlık,

    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  11. Harika bir tarif,benim rahmetli babaannem de buna benzer,ama böregini yapardi.Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  12. wavv zehra harika olmuş ellerine sağlık öptüm bay

    YanıtlaSil
  13. Zehracım,
    Çok şık bir sunum ve iç açıcı fotoğraflar..Böyle güzel fotoğrafların bulunduğu bloglarda dolaşmaya bayılıyorum..Ellerine sağlık..Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Cok güzel ve de farkli bir tarif ellerine saglik canim.Kabak sarmasini hic duymadim,sayende ögrenmis oldum.Etkinlik icinde cok güzel bir sec.Iyi bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  15. ELLERİNE SAĞLIK .ÇOK NEFİS BİR TATLI. HOŞÇAKAL.

    YanıtlaSil
  16. ımmmmm bayıldım bayıldım.Ellerine sağlık görüntü nefis eminin tadıda öyledir.Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. zerrin - misss4 Şubat 2008 11:43

    Sevgili Zehra,

    bu ne muhteşem bir görüntü böyle..

    Ellerine sağlık.

    sıcacık sevgiler.

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  18. zehracığım ellerine sağlık canım . nefis gözüküyor bu tatlıyı şerbetsiz yapsak nasıl olur sence?

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Betül...
    Sevgili Burçin...
    Sevgili Zeynep çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Aybike...Etimek tatlısını en kısa zamanda denemek istiyorum, güzel yorumun için teşekkürler

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Hatice...
    Dediğin gibi...bu tatlıya bol ceviy, fındık...herşey yakışır

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Feyzacığım çoook teşekkür ediyorum yorumuna ve de soben yanıtlandı...

    YanıtlaSil
  23. Melekciğim...uğradığın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. Fulyacığııııııımmm...
    Sen çok yaşa, beni heyecanlandırdın arkadaşım. Soben yanıtlandı...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  25. Zeynepciğim...teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. Sevgili minik kuş...

    teşekkürler uğradığın için. Logo eklendi bile siteme.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Rapunzel...
    Sevgili Senem...
    Sevgili Melek...Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Nilaycığım...teşekkür ediyorum.Bende güzel fotoğraflı sayfalara bayılıyorum ve kendi sayfamı da elimden geldiğince siz lezzet dostlarıma en güzel sekilde sunmaya çalışıyorum.Beğenmene sevindim...

    YanıtlaSil
  29. Yarenciğim teşekkür ediyorum, değişik bir tat,denemelisin,belki seversin...
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  30. Sevgili Busem...
    Sevgili Ball Kabak...
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  31. Sevgili Zerrin...teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  32. Sevgili Funda...

    Şerbetsiz yaparsan fırından çıkınca üzerine biraz tozşeker serpmeni tavsiye ederim.Yada sararken kabağın içine tozşeker katabilirsin.Yoksa biraz tadı yavan olabilir.

    YanıtlaSil
  33. zehracığım ellerine sağlık canım

    kokular buraya geliyor.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  34. Bende Adapazarliyim:) Kabagada bayilirim.Böregide süper oluyor

    bende denedim baklavalik yufkadan börek yapmayi cok guzel oldu:)

    eline saglik

    www.aynurdantarifler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  35. Çok ilginç bir tarif olmuş kesin hafif de olmuştur. Eline sağlık canım.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp uğradığınız,iki satır yazdığınız için gönülden teşekkür ediyorum. Çok değerli yorumlarınız ile Eya varolmakta...sevgiyle kalın