Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

11.01.2010

1 HAMUR - 2 KURABİYE

nokur

Aslında yılbaşı için hazırladığım ve yayınlanmayı bekleyen bir tarifti bu kurabiyeler. Ama zamanı bugünmüş. Nasıl ki yemek yapımında genelde temel malzeme soğan ve salça ise, kurabiyelerin de malzeme içerikleri birbirine benzerlik taşır.Bu düşünceden yola çıkarak 1 kurabiye tarifinden kendimce 2 çeşit çıkarmaya karar verdim, birkaç malzeme değişikliği ile gerçekten birbirinden farklı ama aynı temel malzemeden oluşan hamurdan bu kurabiyeler ortaya çıktı.Hani tabiri caizse bir taşla iki kuş vurmuş oldum...

Kullandığım temel hamur tarifi herzaman kullandığım, özellikle şeker hamuru kaplamalı kurabiyelerde tercih ettiğim klasik tarif. Hatırlatmak amacıyla tekrar yayınlıyorum...

Temel Kurabiye malzemeleri :

  • 220 gr. Tereyağ veya Margarin
  • 110 gr. Pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 3/4 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı süt
  • 1 paket vanilya
  • Alabildiği kadar Un
  • 2-3 çorba kaşığı kakao

Zencefilli Halka

  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • Üzerini süslemek için Dolmalık fıstık
  • 1 yumurta akı

Portakallı çikolatalı yıldızlar

  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1/2 paket portakal kabuğu şekerlemesi
  • Sütlü veya bitter kuvertür çikolata

Yapım aşamaları :

  1. Bu malzemelerden kakao ve vanilya hariç bir hamur yoğurun.
  2. Dikkat etmeniz gereken nokta ; unu porsiyon porsiyon ilave edin.Daha ele yapışacak kıvamda iken hamuru ikiye bölün.
  3. Böldüğünüz bir hamura un + zencefil karışımı ilave edin ve hamur toparlanana kadar un ilavesine devam edin. Tamamlandığında streç folioya sarıp buzdolabına kaldırın.
  4. Diğer kalan hamura portakal rendesi ve kabuğunu ilave edin.Yoğurun ve un ilavesine hamur toparlanana kadar devam edin.
  5. Fırınınızı 175 C' ye ayarlayıp ısınmaya bırakın. Fırın tepsilerinize 1-2 damla sıvıyağ sürün ve yağlı kağıt serin. Böylece kağıt kaymayacaktır.

nokur1

  1. Portakallı hamurunuzdan kalıp yardımı ile eşit sayıda büyük ve küçük yıldızlar çıkartın.
  2. Fazla kızartmadan pişirin. Soğumaya bırakın.
  3. Çikolatayı benmari usulü ile eritin. Küçük yıldız kurabiyeleri çikolataya bandırın ve büyük yıldız kurabiyenin üzerine yapıştırın. Üzerini de portakal kabuğu ile süsleyin.

    nokur2
  4. Zencefilli kurabiye için buzdolabindaki hamurunuzu çıkarın. Merdane yardımı ile açın ve ister bir kalıp ile ister bir bardak yardımı ile önce yuvarlak daireler kesin.
  5. Sonra ortalarını ister yine kalıp ile veya bir şişe kapağı ile delin ve halkalar oluşturun.
  6. Bu halkalarin üzerine yumurta akı sürün ve dolmalık fıstıkları arzu ettiğiniz şekilde yapıştırın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve pembeleşinceye kadar pişirin.

nokur3

Bu kurabiyeleri yılbaşı için hazırlamıştım. Dolayısıyla konuya uygun olduğundan bu ayki Yaman etkinliğinde ev sahibi sevgili Mutfak günlüğü 'nden Özlem' e katkıda bulunmak istiyorum ve kolaylıklar diliyorum.

21 yorum:

  1. Gercektende yilbasi zamani cok kurabiye yedik bencede simdi yayinlaman daha iyi olmus cok güzel görünüyorlar ellerine saglik:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine saglik Kurabiyeler cok guzel gorunuyor mutlaka denemek isterim. Benim gibi bir kurabiye canavarina harika bir tarif daha :) Ellerin ders gormesin..

    YanıtlaSil
  3. Çok değişik ve şık olmuşlar. Her ikisine de bayıldım.Fotoğraflar da çok güzel. Ellerine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Nasıl güzel görünüyorlar anlatamam. Uzanıp alasım geldi, hazır çay içiyorken...:)

    YanıtlaSil
  5. Zehracığım kurbişler muhteşem ellerine emeğine sağlık.Özellikle yıldız olanlara bayıldım çok öpüyo
    rum...

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik Zehracim.Cok güzel olmuslar kurabiyelerin.Ben fistiklisindan istiyorum...!

    YanıtlaSil
  7. canim kurabiyeler harika olmuslar
    ellerine saglik
    sayfamda sana ödülüm var öptüm

    YanıtlaSil
  8. ellerine saglik canim...

    Sende mi geleceksin dortmund bulusmasina???
    Nerden katiliyorsun??

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Zehracığım,
    Ellerinin değdiği herşey gibi yine harika olmuşlar. Keske şimdi biz de sana kahve yapsak karşılıklı oturup bu güzelliklerin bir kaçının tadına bakabilseydik. Ellerin dert görmesin, evinden bereket eksilmesin
    Sevgiler
    Umur & Ada

    YanıtlaSil
  10. Zehra offf ki ne offf.. fotoğraflar muhteşem ,kurabiyelerde çok şık ;)ellerine sağlık..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Zehra'cığım,
    Her ikisi de muhteşem görünüyor.Hele gecenin bu saatinde iyiden iyiye acıkmış olan benim gibileri için çok kışkırtıcı.
    Bir taşla iki kuş olayını çok sevdim.
    Ellerine, emeklerine sağlık.
    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  12. Fotoğraflar ayrı güzel kurabiyeler ayrı güzel...
    Bakmaya doyamadım..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Zehracım kurabiyeler harika olmuş. Bende şimdi kek yapsam diyordum ama kurabiyeleri görünce gözüm kurabiyelerinde kaldı..

    enfesler..
    ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. eya bunlar harika olmuş! aşık oldum hepsini istiyorum ben ya :))

    YanıtlaSil
  15. canim mis gibi kokusu buralara kadar ulasti ellerine saglik sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize emeginize saglik nefis bir kurabiye kurabiye canavari kizlarim var sevgiler almanyadan.

    YanıtlaSil
  17. Canim ne kadar harika görünüyor kurabiyeler,ellerine saglik.Lezzetleride öyledir mutlaka.Ayrica daha önce ki sayfamda sorunlar oldugundan dolayi baska bir blog acmak zorunda kaldim Zehracim.Artik Yarenle tarifler sayfamdan sizlerle bulucam.Sana adresimi bildirmek istedim canim.
    http://www.yarenletarifler.blogspot.com/
    Sidmilik sevgiyle kal Zehracim:)

    YanıtlaSil
  18. Ellerinize sağlık..:)

    Bloğumda bir ödülünüz var.
    Sevgilerrr

    (isteğe bağlı.)

    YanıtlaSil
  19. Canim benim... Harika bu kurabiyeler.... Cok leziz görünüyorlar... Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  20. tatlım kurabiyeler bir harika..sayfanda aşağıya inerken hengisine yorum yazacağımı şaşırıyorum inan hepsi harikaaaa...ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp uğradığınız,iki satır yazdığınız için gönülden teşekkür ediyorum. Çok değerli yorumlarınız ile Eya varolmakta...sevgiyle kalın